Пишете ни през SKYPE Пишете ни през Skype на gap-tours Обадете се през SKYPE Обади се през Skype на gap-tours

Сподели с приятели
web counter
Забележка:
Екскурзията се осъществява с бус при набрани минимум 20 човека. Задължително валиден международен паспорт.
Застраховката е отделна и задължителна, която не е включена в цената!

Валутен курс:
       1 лв = 100 TRY

Часово време:
       България 12 ч.
       Турция 12 ч.
ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА          
IBAN BG04FINV91501003665456
BIC FNVBGSF
гр.ВеликоТърново,5000,ул."ТОДОР БАЛИНА"№20
титуляр:"ГАП-ИНЖЕНЕРИНГ"ООД         
Пепа Александрова Трашлиева

За контакти:
Милен Късев-тел.+359 886386323
Пепа Александрова-тел:
+359 888 883 906
E-mail: gap_tours@abv.bg

     Еднодневна екскурзия до Одрин с тръгване от Варна в 2.00 ч от площада на жп гарата, Лесово – 7.30 ч.  – пристигане в Одрин около 9,00 часа.
     1. Посещение на българска православна църква „Свети Георги“, разположена в североизточната част на град Одрин в квартал “Кайък”, махала “Барутлук”, който някога е бил населен с българи.

     2. Посещение на Селим джамия или Селимийе джамия (на турски:Selimiye Camii) е мюсюлмански храм в построена в периода 1568-1574 от османския архитект Синан в чест на султан Селим II. Счита се за най-високото архитектурно постижение на Синан. Селим джамия, както и Сюлейман джамия (Сюлеймание джамия) в Истанбул спадат към така наречените "султански джамии". И двата храма са построени във византийския стил на Света София. Джамията разполага с голям и обширен вътрешен двор с пешеходни алеи. Към нея е прикрепен закрит базар, където можете да закупите след пазарлък различни видове сувенири, дрехи и сладки изделия.
     Свободно време 2 часа.
     Представлява трикорабна псевдобазилика, изградена със смесена каменно-тухлена зидария на гевгирена конструкция, с два реда колони, дървени тавани и интериорни елементи от дървена пластика. Седемдесет икони са били монтирани на иконостаса.
На западната и фасада е поставена паметна плоча, която гласи:
„За слава на едносъщната, животворяща и неразделна троица отца, сина и светия дух с благоволението на негово императорско величество султан Абдул Азис хан започна да се изгражда този храм… на 3 март 1869, а беше завършен на 25 септември същата година… с дарения на българското джелепско народно общество в Одрин.“
Църквата е построена от българи, преселили се от Тракия и Западна Македония в село Булгаркьой, Кешанско в Беломорска Тракия, днес в Турция. Главен майстор е бил Константин Казака.
ОДРИН
     Градът е основан от римския император Адриан на мястото на старо тракийско селище и е кръстен на него - Адрианополис, на гръцки Адрианов град. Градът е превзет от османските турци през 1369 г. и служи за тяхна столица до падането на Цариград през 1453 г.
     Одрин е столица на съвременна провинция със същото име и има население от около 128 400 души.
     Градът е известен с джамията на султан Селим II.
     В областта около Одрин са се провели над 15 големи битки и обсади от античността до днес. Българите са побеждавали край Одрин византийците неколкократно. Първо хан Кардам разбива голяма византийска армия край Одрин. Цар Симеон обсажда Одрин, а цар Самуил го превзема и ограбва. Важна за българската история е битката от 1205 г., в която цар Калоян разгромява кръстоносците.
     В новата история особено значение има обсадата на Одрин по време на Балканската война 1913, когато той е превзет от български войски. Старата гара на Одрин Караагач е първият бомбардиран от въздуха обект със стратегическа цел в историята, което е извършено от български самолет на 29 октомври 1912 г.
     В Одрин традиционно са живели много българи. Най-компактно българите са живели в кварталите "Барутлук махлеси" (източно от цетъра на стария град) и „Узункалдаръм махлеси“ в югоизточната част на стария град. По тази причина е имало български мъжка и девическа гимназия до 1913 г., както и няколко църкви, от които са запазени 2 - действащата „Свети Георги“ и "Св.Св.Константин и Елена". Голяма част от българите са изселени или убити през 1913 г. когато България губи Междусъюзническата война и после след 1920 г. В днешно време в Одрин няма българско население, но е възстановен българският културен център и функционирането на двете български църкви.
     Църквата е просторна с трикорабна базилика и висок таван, облицован с дърво, а стените са украсени с икони. На вторият етаж е разположен музей от дарени сувенири и носии носени от българи населявали Одрин. Основите на храма са положени на 23 април 1880 година и е изграден още същата година. Построен е със съдействието на тогавашния областен управител на Одрин Рауф паша и с разрешението на султан Абдул Хамид II. Църквата е изградена на площ от 320 кв. м. в стил, характерен за българското късно Възраждане.
     3. Посещение на „Св. св. Константин и Елена“, която е втората българска църкви в Одрин. Намира в квартал „Абдурахман“, в махалата „Узункалдаръм“ в югоизточната част на града. Построена е през 1869 г. за по-малко от седем месеца и е ярко свидетелство за православната архитектура от онова време.
4. Разходка в центъра на града и из капалъ чарши. Пазаруване в МОЛ КИПА, МОЛ OUTLET и свободно време до 18 часа. Отпътуване от Одрин и пристигане във Варна около 23,30 часа.
Дати на екскурзиите през 2022 година:
- 24 септември; 15 октомври; 05 ноември; 26 ноември и 10 декември 2022 г.

ЦЕНА НА ТУРИСТ - 50 ЛВ.

- Предлага се възможност за избор на дати!

Цената включва:
- Транспортни разходи;
- Туристическа застраховка;
- Посещение на двете църкви /по желание/, музей Одринска епопея /по желание/, МОЛ КИПА, МОЛ OUTLET, новия МОЛ ЕРЕСТА, складове на едро, центъра на града и Селим джамия /по желание/.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
- входни такси и билети за музеи и обекти, посещавани по желание и градски транспорт.
ДАТА НА ПРИСТИГАНЕ
ДАТА НА ЗАМИНАВАНЕ
ВЪЗРАСТЕН
(над 18г.)
МЛАДЕЖ
(12 - 18г.)
ДЕТЕ
(2 - 12г.)
БЕБЕ
(до 2г.)
СЪОБЩЕНИЕ
E-MAIL ЗА КОНТАКТ
ТЕЛЕФОН: