Пишете ни през SKYPE Пишете ни през Skype на gap-tours Обадете се през SKYPE Обади се през Skype на gap-tours

Сподели с приятели
ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА          
IBAN BG04FINV91501003665456
BIC FNVBGSF
гр.ВеликоТърново,5000,ул."БАЧО КИРО"№5
титуляр:"ГАП-ИНЖЕНЕРИНГ"ООД         
Пепа Александрова Трашлиева

За контакти:
Пепа Александрова-тел:
+359 888 883 906
Милен Късев-тел.+359 896 750 985
E-mail: gap_tours@abv.bg

ЕКСКУРЗИЯ - Непознатата  България
Маршрут : Варна - Вършец - Кисурски манастир - Чипровци - Берковица - вр. Ком
3 дни - 2 нощувки - пътуване с тризвезден туристически автобус в съчетание с пешеходни преходи

Дати на екскурзиите през 2023 година:
- 15 - 17.09.23 г. / 3 дни, 2 нощувки/

Цена при група от 30 човека - 190 лв. на човек

Цената включва :
Транспорт с тризвезден туристически автобус;
Нощувки в къщи, в хотел / хижа " Ком"
Цената не включва:
Храна
Застраховка:
- включеня туристическа застраховка
- медицинска застраховка - по желание /срещу допълнително заплащане/
Забележка:
Екскурзията се осъществява при набрани минимум 25 човека.

ДАТА НА ПРИСТИГАНЕ
ДАТА НА ЗАМИНАВАНЕ
ВЪЗРАСТЕН
(над 18г.)
МЛАДЕЖ
(12 - 18г.)
ДЕТЕ
(2 - 12г.)
БЕБЕ
(до 2г.)
СЪОБЩЕНИЕ
E-MAIL ЗА КОНТАКТ
ТЕЛЕФОН:
І ден
Отпътуване от гр. Варна, ул. Антим І.
Пристигане в гр. Вършец - разходка до Екопътека Иванчова поляна започва в покрайнините на гр. Вършец. Разходката трае около три часа. Краят на екопътеката води до местността Водопада, където се намира изключително красива водна каскада - Водопад Райски кът .
Клисурски манастир - действаш девически манастир, четвърти по големина в България, център на духовен живот през Втора Българска държава. В мастира има действащо ателие за изографисване на икони в традицията на Охридската иконописна школа.
Гр. Берковица - разположен в полупланински район близо до границата със Сърбия.
Населяван от тракийските племена мизи и трибали, занимаващи се с добив на злато от реките, добивали желязо, занимавали се със земеделие. В годините на турското робство е кааза/околия/. Будното население учавства впоредица въстания на Константин и Фружин, Чипровското, Манчовата буна. Берковица е посещавана от Васил Левски. Събитията от 23.09.1923 години разиграли се в Берковица са описани в поемата на Гео Милев - "септември". Разцвет достига през втората половина от 20 век, изградени са промишлени предприятия, училища, галерия.
Часовниковата кула в град Берковица е построена в периода 1762-1764 г. от неизвестни майстори. Висока е близо 22 м и се отличава с изчистената си архитектура. Механизмът на Часовниковата кула е изработен през 1764 г. от бесарабски българи в Букурещ, което го прави един от най-старите действащи механизми в България. Отгоре над кулата руски войник поставя бронзов кръст като символ на победата над Турция. Днес Часовниковата кула е културен паметник с национално значение.
Нощувка в хотел с 1 / 2 звезди.

Чипровските килими - това е един от символите на град Чипровци. Цената им е между 250 лв. и 300 лв. на квадратен метър. Ако човек иска чипровски килим, трябва да си го поръча предварително. Килимите се тъкат ръчно и могат да съдържат различни фигури и мотиви - според вкуса на клиента, но и според местните традиции. Чипровци дарява през 1879 г. на княз Дондуков най-големия изтъкан до тогава в селото килим "каракачки", с размери 7 Х 6 m - първата голяма слава на чипровските килимари и търговци в столицата. По-късно такива килими украсяват министерските кабинети, домовете на богаташките къщи.
Едно от традиционните местни ястия, което всеки трябва  да опита са така наречените гньетени чушки - сухи чушки, пълнени със зрял фасул и подправки.
Гушевски манастир и църквата - това са късчета от миналото - останки, намиращи се в околностите на Чипровци. Покрай Гушовския манастир минава пътеката за Чипровския водопад. От Гушовския манастир е останал само един каменен кръст на върха на хълма. Там от този хълм гледките към околните върхове на величествената Стара планина са пленителни. От църквата в подножието на хълма са се запазили само основите.
Чипровски манастир - Чипровският манастир е действащ мъжки манастир .Манастирът е обявен за паметник на културата  през  1975 г. Манастирът е разрушаван и разграбван няколко пъти. Костите на загинали в Чипровското въстание се съхраняват в кулата костница, която е част от манастирския комплекс. Главната църква е построена в края на ХVІІІ - началото на ХІХ в. Тя е еднокорабна и едноапсидна. Параклисът "Св. Атанасий Велики", строен през 1880 г., се намира в едно от жилищните крила на манастира. Интересните неща в манастира са няколко - каменната църква, триетажната кула с костница и гледките към околните върхове.

ІІ ден
Отпътуване сутринта с микробус за гр. Чипровци - Чипровци е малко китно градче в Северозападна България, разположено в живописните гънки на Западна Стара планина. Намира се в долината на река Чипровска и във всички посоки е заобиколено от хълмове. Липсата на големи нови постройки, рожба на пост-социалистическия период, допринася за невероятната автентичната атмосфера, лъхаща навсякъде в градчето. Времето тук сякаш е забавило ход. Тези два факта в съчетание с планинските пътеки наоколо правят Чипровци и района много интересен за посещение.Забележителности в района са :
Катеринината къща - старинна къща с любопитна етнографската експозиция на ръчно бродирани икони.  Катеринината къща представя стария възрожденски архитектурен стил. В нея са поставени килимарски станове за демонстрация на прочутата килимарска техника. В двора на Катеринината къща посетителите могат да видят дървета и билки, от които майсторите добиват различни багрила, с които се правят красивите чипровски килими. В старинна къща е поместена  любопитна етнографската експозиция. По време на нашето посещение в една от стаите е поместена експозиция  на ръчно бродирани икони.
Шарената чешма - старинна чешма от 17-и век, с интересни орнаменти, вкопана в земята. Това е един от символите на Чипровци.
Лопушански манастир - На мястото на сегашния Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча" някога е имало друг, построен още през Второто българско царство и впоследствие напълно разрушен по време на турското нашествие. До възстановявянето на манастира в средата на XIX в. няма никакви сведения за неговата дейност, освен преданието, че няколко пъти е опожаряван и разграбван.
През 1850-1853 г. Лопушанският манастир е възобновен от чипровските монаси Дионисий, Герасим и Гедеон. Тогава са изградени и днешната съборна църква, жилищният корпус, дворната порта, оградата и дворната чешма. Строител на всички тези сгради и съоръжения е майстор Лило, основоположник на една от най-значимите възрожденски строителни школи - Славинската.
През Възраждането в Лопушанския манастир действа килийно училище, а обителта е средище на националноосвободителните и църковните борби. Манастирът се превръща в любимо място на Иван Вазов и по време на пребиваването си там той създава част от романа си "Под игото".
Нощувка в х. Ком нова.

І І І  ден - качване на връх Ком /общо 4 часа/.
Гр. Берковица - Най-старата църква в града: Храм "Рождество на Пресвета Богородица". Църквата е съвременник на българското Възраждане, средище на мъжко и девическо училище, духовен извор на берковчани. Тя е преизградена през 1843 г. Иконостасът е изработен от самоковски дърворезбар. Иконите изписва Димитър Зограф. Те могат да се причислят към най-доброто създадено в България през Възраждането. Камбанарията е изградена през 1897 г . Камбаните в нея са две, изработени през 1845 г. в град Будапеща и по-късно са подарени на църквата от дюлгерския еснаф.
- Къща-музей на Иван Вазов - представен е творческия път на Иван Вазов, като най-голямо внимание е отделено на берковския му периода.
- Часовниковата кула
- Чешмата малинарка