https://plus.google.com/+MilenKasev/about?rel=author
За контакти:
Пепа Александрова-тел.+359 888 883 906;
+359 898 365 983
Милен Късев-тел.+359 896 750 985
E-mail: gap_tours@abv.bg

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА          
IBAN BG04FINV91501003665456
BIC FNVBGSF
гр.ВеликоТърново,5000,ул."БАЧО КИРО"№5
титуляр:"ГАП-ИНЖЕНЕРИНГ"ООД         
Пепа Александрова Трашлиева

EN
          Местността Узана се намира на територията на община Габрово, в подножието на връх Исполин (1524 м) /старото му име е връх Коруджа/, в западната част на Шипченския дял на Средна Стара планина, в сърцето на България. Най-близкият изходен пункт към високопланинската поляна е град Габрово, който се намира само на 22 км по асфалтов път. От 2009 г. местността е със статут на курортен комплекс. Тук се намира Географският център на България, който е измерен през 1991 г. Същата година е поставен знак, който отбелязва средата на територията на страната ни и представлява стилизирана форма на пирамида, оцветена в цветовете на националния трибагреник. От 2008 г.обектът е включен в Националното туристическо движение "100 национални туристически обекта" под № 19, заедно с Архитектурно-етнографски комплекс "Етър", Национален музей на образованието и музей "Дом на хумора и сатирата" в град Габрово. Близостта с града дава възможност за посещението и на други културно-исторически обекти освен посочените - Соколският манастир, Архитектурно-исторически резерват "Боженци".
          Местността традиционно се свързва с възможностите за почивка и отдих сред природата. Тя е най-широката билна поляна в Стара планина и е обградена отвсякъде с вековни букови гори. Надморската и? височина варира от 1220 до 1350 м, като най-високата точка е връх Марков стол (1352 м). Местността е изходна точка за територията на два парка: на запад - Национален парк "Централен Балкан " и на изток - Природен парк "Българка". Местността и регионът са подходящи за скално катерене и спелеология, пешеходни преходи, маунтинбайк.
          Узана е популярен зимен курорт. В местността има осем писти, като най-голямата е с дължина 1300 м. Всички писти са съоръжени с влекове /два са тип "паничков", останалите - със захват/. Заснежената поляна е добро поле за кайт-бординг.
          Природата в местността и региона е с висока степен на съхраненост, като се среща рядка флора и фауна, защитена в Червената книга. Местността е включена в рамките на Европейската и Национална екологични мрежи Натура 2000.
          Узана привлича хората с чистия планински въздух, тишината и великолепната природа. През местността преминава международният туристически маршрут Е-3, свързващ Адриатическо с Черно море, който на територията на България е известен като туристически маршрут „Ком - Емине“. На запад той продължава към хижа "Мазалат" и масива Триглав (2276 м), а на изток - към прохода Шипка и връх Хаджи Димитър /преди - връх Бузлуджа/.